STORBRITANNIA Ny lov om ytringsfrihet på campus: Forbered dere på å bli sjokkert og fornærmet, sier ombud til studenter
Fulbright Fikk sparken etter hvit makt-møter. Nå avgjør han norske Fulbright-søknader Darren Beattie fikk sparken for å ha deltatt på nasjonalistiske møter. Nå er det han som bestemmer hvilke norske forskere som skal få Fulbright-stipend. Én norsk forsker har allerede fått avslag.
Landets rektorer diskuterte Diesen-saken i lukket møte Da landets universitets- og høgskolerektorer samlet seg i Tromsø forrige uke, brukte de deler av det lukkede rektormøtet, som verken har agenda eller referat, til å diskutere Glenn Diesen.
Glad for bred enighet om akademisk frihet Det var en dramatisk internasjonal ramme rundt forskningsdebatten på Stortinget torsdag kveld.
Trump vil stanse utenlandske studenter ved Harvard. — Utrolig trist Harvard University vil ikke lenger vil få tillatelse til å ta imot utenlandske studenter. — Ulovlig, sier Harvard i en uttalelse og forsikrer at de fortsatt ønsker å ta imot og beholde utenlandske studenter og forskere.
Rektor forsvarer Glenn Diesen. — Har rett til å formidle sine meninger Anki Gerhardsen mener USN-rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson bør vurdere professor Glenn Diesens uttalelser. — Vi skal ikke møte ytringer vi er uenige i med arbeidsgivermakt, svarer Bing-Jonsson.
Universiteter risikerer å bli lagt ned: — Vi er under hevnangrep — Myndighetene har presset oss opp i et hjørne, sier visedekan Aleksandra Krstitsj ved Universitetet i Beograd.
Akademisk frihet i fritt fall: — Kanselleringskultur på steroider Akademisk frihet er truet over hele verden. Høyrepopulisme og antipluralisme må ta sin del av skylden, viser Academic Freedom Index.
USA truar forskingssikkerheita President Trump har kasta ein diger stein i den akademiske andedammen. Min uro er at plasket kan sette flekkar på oss alle.
Med fakta skal alternative fakta fordrives Et felles og uavhengig faktagrunnlag er avgjørende for å ivareta demokratiet – og kan samtidig vaksinere mot feilinformasjon og propaganda.
«En for alle og alle for en»-pakt for universiteter mot Trump Professorene har forfattet en forsvarspakt som skal sikre at universiteter står opp mot urett fra Trump-administrasjonen — også den som ikke rammer dem selv.
Serbiske akademikere får kun forske én time om dagen Samtidig som studentdemonstrasjonene fortsetter for fullt, retter den serbiske regjeringen skytset mot ansatte ved universiteter og høgskoler. En klar hevn som følge av demonstrasjonene, mener akademikerne.
I solidaritet med kolleger ved amerikanske universiteter Amerikanske fagforeninger for universitetsansatte har sett det komme og advart mot utviklingen under trumpismen lenge. Utviklingen vi nå ser viser at de hadde rett.
Viser solidaritet med amerikanske forskere 1. mai. — Alvorlig situasjon Forskerforbundets hovedparole i 1. mai-toget i år er Stand up for science, i solidaritet med amerikanske forskere.
Harvard-rapporter om fryktkultur gir ammunisjon til Trump-administrasjonen To rapporter forteller detaljert om fiendtlighet mot personer med jødisk og muslimsk tilknytning ved Harvard-universitetet. Harvard iverksetter en rekke tiltak og åpner for å endre pensum.
Universitets- og høgskole toppene sa nei til å uttale seg om situasjonen i USA Universitets- og høgskolerådet (UHR) ville ikke vedta et forslag til uttalelse der det uttrykkes bekymring for situasjonen for akademia i USA. I stedet skal en mer generell uttalelse vurderes.
Trumps diagnose behøver ikke være feil bare fordi det er han som fremmer den Uttalelser som avfeier Trump-regjeringens krav til amerikanske universiteter som grunnløse og/eller oppdiktede påskudd for å kneble akademisk frihet bekymrer. Diagnosen trenger ikke å være feil bare fordi det er Donald Trump som fremmer den.
Gir 100 millioner til internasjonal forskerrekruttering Forskningsrådet lager en ny ordning for enklere å kunne rekruttere internasjonale forskere til Norge.
Tre måneder med Trump: Sju grunner til at akademia er i alarmberedskap Universiteter og forskningsinstitutter mister milliarder i støtte. Utdanningsdepartementet skal legges ned. Studenter fengsles og kastes ut av landet. På tre måneder har Donald Trump satt akademia på hodet.
Nobelprisvinner: — Ikke la dere diktere av politikken Nobelprisvinner og kjemiprofessor Ben Feringa har en klar oppfordring til høyere utdanningsinstitusjoner i en urolig verden: Husk deres formål.
Avbryter søknad i mangfoldsprotest. — Skuffende at de gir etter for press — Vi ønsker ikke å være medlem i en organisasjon som ikke står opp for akademisk frihet, sier dekan Ola Kvaløy ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger.
Sverige vil bli fristed for amerikanske forskere Den svenske ministeren for høyere utdanning og forskning Johan Pehrson vil lokke amerikanske forskere til landet. I Norge jobbes det med å finne økonomiske virkemidler for utenlandske forskere og studenter.
Norske studenter i New York: — Fryktfølelse Det er ikke eksamensnerver som rir USAs utenlandsstudenter i vår. Det er frykten for å få immigrasjonsmyndighetene på nakken.
Hun ble presset ut av hjemlandet. Nå tilbyr hun kurs i akademisk selvforsvar Andrea Pető er professoren som ble tvunget til å flytte fra Ungarn. Nå rådgir hun andre som får sin akademiske frihet truet. — Det er skapt en ekstremt falsk skillelinje mellom aktivister og akademikere, sier hun.
Bør vi finne tilbake til røttene? Ledelsen ved universitetene bør gjøre det de kan for å beskytte studentene og foreleserne mot politisk innblanding og forfølgelse, skriver Per Arne Bjørkum, og henter fram en gammel oppskrift på hvordan.
Princeton står opp mot Trump Etter at Columbia-universitetet i New York knelte for Trumps økonomiske utpressing, var det bare et tidsspørsmål før det samme ville komme til andre Ivy League-universiteter. Men Princeton-ledelsen har på forhånd erklært at de ikke har tenkt å bøye av i forsvaret av den akademiske friheten.
Forskerflukt fra USA: — Ser på det som en mulighet Oppsagte forskere fra amerikanske universiteter banker på. Rektorene nøler, regjeringen nøler — men lengst nord vil de «se på muligheten».
Nordisk ministermøte om USA: — Trenger å samarbeide Statsråder fra nordiske landene delte sine erfaringer om samarbeidet med USA etter at Donald Trump tok over. Forskningsrådet ber nå forskere dele sine erfaringer.
300 forskere fra USA har søkt om akademisk asyl i Marseille Rektor ved universitetet Aix Marseille, Éric Berton, vil motta forskerflyktninger fra USA. Han oppfordrer andre europeiske universiteter til å bli med på dugnaden, så de får hjulpet flere.
Betydningen av å styrke nærheter i en tid med akademiske trusler Når systemet svikter, består fortsatt de sosiale relasjonene. Derfor bør vi i enda større grad enn før vende oss til forskerne vi stoler på. Slik kan bygge videre på nettverk og relasjoner på tvers av landegrenser og disipliner.
UiT skrev under på Trump-avtale om mindre mangfold Et senter ved UiT Norges arktiske universitet skrev under på en avtale om ikke å forske på klima, miljø, mangfold eller kjønn.
Nature-undersøkelse: 3 av 4 amerikanske forskere vurderer å forlate USA — Mentorene mine sier jeg må komme meg ut — med en gang, forteller doktorgradsstudent.
Columbias rektor går av. Den nye rektoren har vært tydelig kritisk til demonstrantene En uke etter at Columbia-universitetet ga etter for Trump-ledelsens krav, går den konstituerte rektoren Katrina Armstrong av. Tidligere TV-journalist Claire Shipman tar over roret.
Norsk mangfoldsopprør sprer seg til hele Norden Handelshøgskoler fra Danmark, Sverige, Finland og Island har skrevet under på kritikken av akkrediteringsorganisasjonen som fjernet mangfoldsord fra sine kjerneverdier. — Et sterkt signal, sier BI-rektor.
Columbia-universitetet: Når akademisk frihet blir ofret President Trump har krevd at Midtøsten-studier ved det prestisjetunge Columbia-universitetet i New York underlegges sentral kontroll. Dette oppskalerer presset mot akademisk forskning og har en nedkjølingseffekt på amerikansk akademia.
«Om de høyere utdannings-institusjonene ikke gjør noe nå, så er det fare på ferde» — Det som skjer i USA nå er så radikalt at det er uforenlig med akademiske grunnverdier, sier Sjur Bergan, tidligere leder for Europarådets utdanningsavdeling og æresdoktor.
Vurderer å rømme landet på grunn av hets Professor ved Universitetet i Sørøst-Norge Glenn Diesen har søkt om australsk statsborgerskap. — Jeg forbereder meg på muligheten for at det blir nødvendig å forlate Norge, sier han.
Dypt bekymret for det som skjer med fri forskning og akademisk frihet i USA Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland har invitert sine nordiske kollegaer til et møte for å diskutere hvordan utfordringene fra USA skal møtes.
Handelshøgskoler reagerer på at mangfoldsord fjernes: — Svært uheldig Norske handelshøgskoler reagerer sterkt på at det internasjonale akkrediteringsorganet AACSB har fjernet alle mangfoldsord fra sine retningslinjer.
Akademias rolle i urolige tider Akademia står i et økende krysspress mellom kravet til akademisk frihet og akademisk ansvar. Friheten er under press fra mange kanter, og kravene om ansvar er både økende og mer diffust enn før.
Et universitet er bare et universitet om det er fritt og uavhengig Når verdens ledende forskningsnasjon og verdens beste universiteter rammes, angår det forskningen og universiteter globalt. Vi vil være tydelige forkjempere for den akademiske friheten.
— Den akademiske friheten har sunket til Sovjet-nivå Det russiske regimet strammer grepet om akademia. Patriotistisk obligatorisk undervisning skal gjøre studentene mer regimevennlige, sier forskere.
Vi står ved et veiskille Det finnes store veiskiller i historien. Akkurat nå står vi ved ett av dem. Valget står mellom frihet og undertrykkelse. Det er et enkelt valg.
Over 90 professorer er oppsagt for «umoralsk oppførsel» i Russland De siste årene er minst 92 professorer sagt opp og 86 studenter er utvist fra russiske universiteter av politiske grunner, viser The Insiders gjennomgang.
Akademisk frihet gjelder også undervisning Akademisk frihet nevnes ofte i sammenheng med forskning og formidling. Det er verdt å ha i mente at det også gjelder undervisning
Et internasjonalt universitet basert på akademiske verdier Vi må bygge UiO som et reelt, internasjonalt ledende universitet, som toppforskere fra USA og andre steder ikke bare ser som et midlertidig hjem for sin forskning, men som de vil være en del av og bidra til å utvikle.
Norske forskere rammes av Trumps forskningskutt. — Helt horribelt Ringvirkningene av Donald Trumps politikk for forskning og vitenskap har også nådd Norge. — Vi aner ikke hva som skjer med våre amerikanske forskningspartnere, sier forskningsleder.
Stanser forskning som inneholder feil ord. — Katastrofalt Se hvilke fy-ord som kan utløse at et forskningsprosjekt flagges.
Universitetene har en viktig rolle i solidaritet med Myanmar Nå må demokratiseringsprosessen i Myanmar på rett spor — og vi foreslår å bruke helse som en bro for fred.
Foreslår å gi dyktige formidlere bedre lønn, opprykk og merittering Det bør bli lettere for ansatte på NTNU å delta i offentlig debatt, mener arbeidsgruppe, som foreslår flere tiltak for å belønne ansatte som aktivt formidler egen forskning.
Den svenske regjeringen vurderer om universitetene skal skilles fra staten I Sverige kan universiteter og høgskoler bli skilt fra staten om utdanningsministeren får det som han vil. Kristin Clemet mener tilknytningsformen for høyere utdanningsinstitusjoner bør utredes også i Norge.
Millionødeleggelser og politisk jordskjelv har gitt Amsterdam-rektoren søvnløse netter, men også mer motivasjon. Millionødeleggelser og politisk jordskjelv har gitt Peter-Paul Verbekk, rektor ved Universitetet i Amsterdam, søvnløse netter, men også mer motivasjon.
Akademia holder pusten: Professor fikk sparken etter e-post om Trump Da Trump vant valget, avlyste professor James Bowley undervisningen og skrev at USA var et «fascistisk land». Med det mistet han jobben. Mandag blir Donald Trump innsatt som USAs 47. president.
Danske anti-sjikaneregler for universiteter innskrenker ytringsfriheten Den danske regjeringen har vedtatt ny «anti-sjikane»-politikk for universitetene. Det er uheldig å skape uklarhet om hva som er lovlige ytringer, mener Anine Kierulf. — Problematisk, mener SAIH.
Tre Scholars at Risk-forskere: En livbøye med utfordringer og risiko Norges støtte til Scholars at risk (SAR) er en livbøye til akademikere som trenger beskyttelse i et nytt land. Men som fordrevne akademikere ser vi at det finnes utfordringer.
Nye trusler mot akademisk frihet og solidaritet Å prioritere en Scholars at Risk-forsker når man må nedbemanne den vanlige staben, er ikke enkelt. Men akademisk frihet og beskyttelse av forskere er for viktig til at økonomiske kutt i sektoren skal føre til kutt i solidariteten.
Måtte flykte fra Syria i 2013: — Studentutvalgets kontor ble brukt som torturrom På Universitetet i Damaskus var det regimetro studenter som torturerte andre studenter. — Nå må hele universitetssektoren reformeres, mener syriske Osama Shaheen, som selv måtte flykte.
Personlig ansvar i forskningen er påkrevd Svekkes forskerens personlige ansvar, trues den akademiske friheten. Dette vil i neste omgang føre til økt skepsis og redusert tillit til forskning og forskningsbasert kunnskap.
Studenter kalte forelesere islamofober og fascister. Innafor, mener retten «Fascister i våre forelesningssaler. Islamofobi dreper.» Setningen ble skrevet sammen med navnene på to forelesere og hengt på veggen på universitetet. Uakseptabelt, mener utdanningsdirektør. Innenfor ytringsfriheten, slår domstol fast.
Vil revidere tre avtaler av hensyn til akademisk frihet NTNU ble kraftig kritisert for samarbeidsavtalen med NHO, der det het at universitetet og NHO skulle gå sammen om felles kommunikasjonstiltak. Nå endres tre samarbeidsavtaler.
Slik vil det høyreekstreme partiet endre akademia Det høyreekstreme Frihetspartiet stakk av med valgseieren i Østerrike. Lederen Herbert Kickl er kjent for sin naziretorikk. Hva mener partiet om akademia?
Ny undersøkelse: Mangler vern mot forskerhets Kun 12 prosent av Forskerforbundets tillitsvalgte mener universitetene og høgskolene har velfungerende rutiner for å ivareta ansatte som utsettes for hets.
Professor sammenligner Helsingforskomiteen med Hitlers brunskjorter Professor Glenn Diesen og Helsingforskomiteen er i tottene på hverandre igjen. I russisk, statlig media skriver professoren at organisasjonen oppfører seg som «moderne brunskjorter».
Vurderte å straffe forskere som støttet aktivister Ansatte gikk hardt ut mot Freie Universität, som tilkalte politiet mot demonstranter. Det fikk forskningsminister Bettina Stark-Watzinger til å se rødt.
1. august får universiteter og høgskoler ny lov Maksimumsstraffen for fusk økes, det skal være minst to sensorer på eksamener, og man kan bli dosent uten å ha forsket. Det er noen av endringene som trer i kraft 1. august.
Sammenhengen mellom innovasjon, frihet og kronekurs Norske verdier kan vi måle i velferd, og frihet – ikke kroner. Likevel er den lave kronekursen nå et enormt problem for universitets- og høgskolesektoren.
Annankvar svenske forskar meiner at den akademiske fridommen er truga Oppdraget var å finna ut om det finst ein kanselleringskultur ved svenske universitet. Men det er ikkje ein slik kultur som er hovudgrunnen til at den akademiske fridommen er truga, seier svenske forskarar.
Skulle ikke du bli stipendiatenes statsråd, Oddmund Hoel? Språkkravet er en liten justering som kan ha store negative konsekvenser for ansatte i rekrutteringsstillingene og dermed forskningen som produseres i Norge.
USA har innført 21 lover som begrenser akademisk frihet Den akademiske friheten er under press i USA, mener Greg Scholtz. Én av grunnene er lovgivning som begrenser ansatte i akademia.
Er Humbolts universitetsidé fortsatt et levende ideal ? Detaljstyring utfordrer institusjonenes autonomi og den akademiske friheten, mens strategisk og overordnet styring kan nettopp sikre autonomi og frihet, skriver UiT-rektor Dag Rune Olsen.
Hvor er høyresiden i studentpolitikken? Høyre er populært blant studenter, men lite til stede i studentpolitikke. Hvorfor, spør to fra Høyres studenter.
Ingen grunn til å kline til med fleire universitet no Om Anine Kierulf skulle gje statsråden råd, ville dei handla om gode basisløyvingar og akademisk ytringsfridom. Og at me ikkje treng fleire universitet.
Høgskolelektor ble fjernet fra prosjekt. Nå beklager rektor Svenkerud Høgskolen i Innlandet fjernet høgskolelektor Thomas Cottis fra en prosjektlederstilling da forskningsprosjektet var inne i siste fase. Nå har partene lagt saken bak seg.
SV foreslår grunnlovsfestet fri forskning SV la torsdag fram forslag til grunnlovsfestet rett til fri forskning på Stortinget.
Når det å være vanskelig kan koste deg jobben, lønner det seg å holde kjeft Når det å være vanskelig kan koste deg jobben, lønner det seg å holde kjeft. Om hvorfor midlertidighet er en trussel mot den akademiske ytringsfriheten.
Tenk stort om akademisk fridom, tenk smått om boikott Å hevda at akademisk boikott er akademisk fridom er etter mitt syn nytale, altså ein leik med ord som freistar å gjera usanningar sanne, skriv Terje Skjerdal i eit svar til Hege Hermansen.
Norge faller 16 plasser på internasjonal rangering av akademisk frihet Norge er nå bak land som Taiwan, Papua Ny-Guinea og Sierra Leone i akademisk frihet, ifølge Academic Freedom Index.
Lederen av Studentparlamentet har misforstått hva akademisk frihet er I motsetning til akademisk boikott, forhindrer ikke den akademiske friheten meningsmotstandere fra å handle slik de selv synes er riktig. Denne vesensforskjellen virker ikke Studentparlamentets leder å ha forstått.
Universitetene må få gjøre mer for flyktninger Vi trenger en debatt om hvordan staten kan tilrettelegge for at norske universiteter og høyskoler kan bidra mer og bedre til studenter og ansatte på flukt.
Akademisk boikott og akademisk frihet på ulike samarbeidsnivåer Internasjonalt akademisk samarbeid foregår på ulike nivåer. En nyansert debatt om forholdet mellom akademisk boikott og akademisk frihet forutsetter at dette forholdet diskuteres med referanse til hvert av de ulike nivåene.
Kjent filosof mistet gjesteprofessorat etter palestinastøtte Nancy Fraser er den tredje akademikeren i Tyskland som må legge nye planer etter å ha ytret seg kritisk til Israels krigføring.
Det finnes etiske grenser for samarbeid på universitetene Spørsmålet er ikke om det finnes noen etiske grenser — men hvor de skal gå, skriver 30 ansatte ved Universitetet i Bergen om akademisk boikott.
Ekstraordinært styremøte:— Full tillit til rektor Styreleder ved Høgskolen i Innlandet sier hun har full tillit til rektor Peer Jacob Svenkerud. Styret fikk torsdag kveld en orientering om saken der prosjektleder Thomas Cottis ble fjernet fra et forskningsprosjekt.
Ble avsatt som prosjektleder: — Det har vært trist og krevende Prosjektleder Thomas Cottis hevder at han varslet både Høgskolen i Innlandet og samarbeidspartner N2 Applied før han publiserte og fortalte om forskningsresultatene i media.
Rektor om fjerning av prosjektleder: Gjorde det for å innfri forpliktelser Rektor Peer Jacob Svenkerud ved Høgskolen i Innlandet avviser at saken handler om akademisk frihet.
Forskningsleder fortalte om egen forskning i media. Ble fjernet av høgskolen Høgskolen i Innlandet fjernet Thomas Cottis som forskningsleder etter at han uttalte seg offentlig om egen forskning på teknologien til en av høgskolens partnere. Nå skal ansattrepresentantene i styret diskutere saken.
Press på akademisk frihet Den akademiske friheten utfordres i en rekke sammenhenger, også i Europa og i Norge. Vi står i fare for å sette betydelige begrensninger på den enkelte forsker.
Dette instituttet går mot strømmen — bytter fra ansatt til valgt leder Etter 20 år med ansatt leder skal et institutt ved Universitetet i Oslo gå tilbake til valgt leder. — Vi har valgt rektor og dekan, men vi har ansatt instituttleder. Der er det noe som skurrer, sier styremedlem Ellen Krefting.
Fordeler og ulemper ved grunnlovfesting av akademisk frihet En grunnlovfesting av akademisk frihet kan styrke vernet. Men når man lager en rettslig regulering av akademisk frihet, gir det ikke bare en beskyttelse av friheten. Vel så viktig er at man trekker opp grensene for hvor langt den rekker.
Grunnlovsfestning av akademisk frihet Hans Morten Haugen er uenig med Hans Petter Graver i hans konklusjon om at grunnlovsfesting av akademisk frihet kan føre til mindre frihet for vitenskapssamfunnet. Vi bør heller se til Finland.
Grunnlovfesting av akademisk frihet — er det en god idé? Ved å grunnlovsfeste akademisk frihet blir innholdet og rekkevidden av den rettslige spørsmål som avgjøres av jurister, og fratar dermed vitenskapssamfunnet makten til å avgjøre disse spørsmålene selv. Er det en rimelig pris å betale?
NTNU: Det handler om makt Klare endringer i maktforholdene ved NTNU må til for å snu en ledelseskultur som fremelsker husmenn snarere enn frie forskere. Gjør ikke styret det, vil tilliten til forskningen og formidlingen fra norske universiteter svekkes.
Forskerforbundet:— Direktøren burde ikkje ha blanda seg inn — Eg stiller spørsmål ved om direktøren har ei rolleforståing som let seg kombinera med vår leiingsmodell, seier hovudtillitsvald ved Høgskulen i Volda.
SV vil grunnlovsfeste akademisk frihet I kjølvannet av Anne Borg-saken varsler SVs Grete Wold at partiet vil foreslå å grunnlovsfeste akademisk frihet. — Man kan ikke grunnlovsfeste alle gode intensjoner, sier Himanshu Gulati (Frp).
NTNU bør velge rektor Akademiske verdier, og særlig grunnverdien akademisk frihet, risikerer å ha dårligere forankring ved ansatt rektor, skriver nåværende og tidligere styremedlemmer ved Universitetet i Oslo om debatten ved NTNU.
Direktøren prøvde å stoppa forskingsprosjekt.— Angrep på akademisk fridom, meiner tilsett I Volda er det usemje om kven som er «leiinga» etter at direktøren prøvde å stoppa ei undersøking som rektor hadde godkjend. — Drygt, seier førsteamanuensis, som no har varsla om saka.
De vil ha akademisk frihet inn i Grunnloven Studentleder Oline Sæther og fagforeningsleder Guro Lind vil grunnlovsfeste akademisk frihet. De mener Anne Borg-saken viser nødvendigheten av det.
Akademisk frihet i «klageaktivismens» tid Her står jeg i kryssilden mellom ledelsen og klagekoret. Som en siste forsvarslinje ved kunnskapens borg, lurer jeg på om vi i vår iver etter å tilfredsstille studentenes ønsker og ledelsens ambisjoner har glemt selve essensen av akademisk frihet.
«Jeg reagerer på at samarbeid med næringslivet blir sett på som noe negativt og skittent» Tor Grande skal i front for å rydde opp i NTNUs svake omdømme når det gjelder akademisk frihet og ytringsfrihet. Det er flere påstander om universitetet han ikke kjenner seg igjen i.
Anne Borg overrumplet alle Anne Borg tok konsekvensen av sine feilvurderinger og gikk av. Det er lederskap.
Jan Fridthjof Bernt: NTNU-rektoren som kom i skade for å si det som det er Anne Borg står ikke alene i skammekroken. Vi er vitne til en undergraving av universitetenes grunnleggende funksjon som nytenkende og samfunnskritiske institusjoner.
NTNU-rektoren trekker seg En hardt presset NTNU-rektor Anne Borg informerte fredag morgen universitetsstyret om at hun trekker seg fra stillingen som rektor. — Kritikkverdig at rektor offentlig irettesatte egne ansatte, sier styret.
— En rektor bør ikke ha noe behov for å «ta en prat» med forskere som har debattert i offentligheten Rektor Anne Borg står i storm etter at hun refset egne forskeres ordbruk. Det kan dessverre se ut som NTNU har et kulturproblem, som Anne Borg bør ta på større alvor.
Boikott-debatten: Vi må verne om vår akademiske frihet og ikke gi biter av den bort Debatten om akademisk boikott: Jeg mener at det er på tide at norsk akademia på ny blir bevisst hva akademisk frihet er og hvorfor den er viktig å ivareta, skriver Mikhail Gradovski i et svar til Hege Hermansen.
Akademisk frihet: Over 400 angrep på ett år Fra Afghanistan til USA: Scholars at Risk dokumenterer flere hundre angrep i sin siste rapport om akademisk frihet.
Akademisk fridom under press – kva kan vi gjere? Den ferskaste utgåva av den internasjonale Academic Freedom Index syner at akademisk fridom er på tilbakegang internasjonalt. Kva kan vi i Noreg gjere?
Forskere melder om hets og press: — Galskap på Twitter 20 prosent av forskningsinstituttene har ikke rutiner for å håndtere ubehageligheter og press mot forskere, ifølge undersøkelse. Mange opplever å ikke ha arbeidsgiver i ryggen.
Bjelken i rektors øye For de ansatte er det likegyldig om de strategiske føringene kommer fra ledelsen ved et universitet eller fra politikerne, skriver Per Arne Bjørkum.
Havnet på Kremls svarteliste – stenger dørene Den russiske politiske administrasjonen arbeider hardt for å utrydde ytringsfriheten ved de høyere utdanningsinstitusjonene i landet, mener det akademiske rådet ved Det frie universitetet i Moskva.
Tegner dystert bilde av akademisk frihet: Svekket for halvparten i verden Den akademiske friheten har falt markant i blant annet Kina, USA og India.
Ungarske universiteter blokkert fra EU-midler Et flertall av ungarske universiteter er blokkert fra å motta midler gjennom Erasmus+ og Horisont Europa.
Quo vadis, USN? Kunnskap kommer fra antagelsen om at status quo på en eller annen måte er feil. Akademisk frihet lar akademikere reise seg og si: «Jeg vet at det er slik vi har sett det før - men jeg synes det er feil». Denne friheten er viktig, men vi synes den er i fare ved USN, mener professorene Jörgen Klein og Bengt Eirik Karlsson.
— Ikke så lett å endre holdninger Åtte måneder er gått siden Kierulf-utvalget leverte utredningen om akademisk ytringsfrihet, men har noe endret seg ved norske universitet og høgskoler?
Sjølvsensur, gruppedynamikk og verdiposering. — Mange i akademia har altfor ukritisk bøygd seg for rare krav Universitets- og høgskulefolk gir etter for press av frykt for å bli kansellerte, skulda for rasisme eller hamne på «gal side av historia», trur forfattar og journalist Frank Rossavik.
Iranske professorer fordømmer opptøyene 10.000 iranske akademikere skal ha skrevet under på et opprop som tar avstand fra opptøyene. Men det er ikke sikkert det er så ektefølt, sier ekspert.
Akademisk frihet er ikke truet i Norge Misbruk av professoral tyngde vil svekke posisjonen til kunnskapsbaserte budskap, skriver Kyrre Lekve.
Mellom sikkerhet og akademisk frihet Utenriksdepartementet kan hindre Norge fra å nå sine mål om åpenhet og samarbeid i forskning og legge lokk på viktig kunnskapsutvikling, skriver Helene Ingierd.
Regjeringens sparetiltak er et angrep på den frie grunnforskningen Å kutte Forskningsrådets støtte til den frie grunnforskningen, innebærer en reell svekkelse av den akademiske friheten i Norge og vil ramme humaniora hardest, mener Frode Helland.
— Kina kjem til å bli ein superspreiar av verdiar vi bør hate som pesten Mange forskarar forstår ikkje dei politiske implikasjonane av arbeidet sitt, meiner forfattar og Kina-ekspert, Torbjørn Færøvik.
Stor uro over lisensplikt for forskning Yrkesforbud for forskere, store og negative konsekvenser for internasjonalt samarbeid og svekket kunnskapsutvikling i Norge. Det er noen av tilbakemeldingene i høringen om eksportkontroll.
Forlagenes markedsmakt truer den akademiske friheten Kierulf-rapporten unnlater å berøre den trusselen mot akademisk frihet som utviklingen i markedet for akademisk publisering representerer.
Danske forskere ser til Norge: Vil granske press på forskningsfriheten Over 1000 danske forskere med åpent brev: Advarer mot toppstyrte universiteter, frykter for forskningsfriheten. I Norge har man tatt problemene på alvor, mener de.
Er begrepet akademisk ytringsfrihet nyttig? Begrepet «akademisk ytringsfrihet» tilfører ikke noe og kan tvert imot forvanske eller tåkelegge en del viktige spørsmål og forbindelseslinjer, mener professor Terje Einarsen.
Hvem er bekymret for den akademiske ytringsfriheten? Debatten om Kierulf-rapporten risikerer å tilsløre mer enn den oppklarer.
Autoritær styring av samlebåndsforskning «En regjering med Senterpartiet er tilhengere av at forskning først og fremst skal være nyttig. Og nyttig for denne regjeringen handler tydeligvis i stor grad om Nordsjøen», skriver førsteamanuensis Jan Frode Haugseth.
Akademisk frihet, finnes den lenger? Diskusjonen om akademisk frihet har blitt redusert til en diskusjon om akademisk ytringsfrihet. Dette er en ekstrem tilbaketrekning av frontlinjen.
Vil skjerpe vernet om den akademiske friheten i EU Den akademiske friheten står svakt juridisk, mener Christian Ehler. Khrono møtte EU-parlamentarikeren i Ungarn.
Typisk norsk å være på europeisk universitetskonferanse Da europeiske universitetsledere samlet seg i Budapest var det flere fra Norge enn fra resten av Norden til sammen. Og fire fra Vestlandet for hver danske.
En ubalansert ytringsetikk gir grobunn for akademisk latskap, likegyldighet og passivitet Mitt inntrykk er at mange akademikere bruker egen ytringsfrihet som påskudd til å holde kjeft, skriver professor Øyvind Kvalnes.
For tankefrihetens skyld Da det akademiske møtte ytringsfrihetsdebatten i en offentlig utredning, ble resultatet taushet om at både ytringsfrihet og akademisk frihet er umulig uten formfrihet.
Kierulf-utvalget går rundt grøten «Akademikere har seg selv å takke for problemene de opplever når de ytrer seg», mener professor emeritus Per Arne Bjørkum.
Råder ledere i akademia til å finne «en skulder å gråte på» Veldig ofte vil det være ledere som sitter mest i klemma når det er snakk om konflikter rundt ytringsfrihet i akademia, mener tidligere rektor ved NTNU, Gunnar Bovim.
Nylige artikler
Guvernøren styrer universitetet i Indiana: — Alle er redde
Gjett kva Marion er avhengig av på kontoret
Akademia må tåle større politisk mangfold
UiT-forskar blir hovudtrenar i fotballklubben Benfica
Opphavsrett er nøkkelen, ikke problemet
Mest leste artikler
Frykter at studenter må legge studiedrømmen på hyllen: — Det er kritisk
Tatt for fusk. Skyldte på glatt is
Forsker vant mot UiT i retten. Kan ha krav på flere titalls millioner kroner
Trekker 48 studier fra årets opptak. — For få søkere
Gjeninnfører muntlige og håndskrevne eksamener for å unngå KI-juks